Alleen al een verandering in het voedingspatroon in landen met een hoog inkomen kan leiden tot een aanzienlijk dubbel klimaatdividend

Image
plant-based diet
Fig. 1. Plantaardig dieet
2022-06-09

Het wereldwijde voedselsysteem is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de totale antropogene uitstoot van broeikasgassen. In landen met een hoog inkomen is ongeveer 70 procent van die uitstoot van het voedselsysteem afkomstig van vee, terwijl slechts ongeveer 22 procent afkomstig is van vee in lage- en middeninkomenslanden.

Onderzoekers van de Universiteit Leiden, die publiceren in Nature Food, onderzochten hoeveel land bespaard kan worden door 54 hoge-inkomenslanden die overstappen op het EAT-Lancet-dieet dat goed is voor zowel de planeet als de menselijke gezondheid met een hoog aandeel aan plantaardig voedsel. Ze volgden de productie van voedsel binnen naties en de handel in voedsel tussen naties om na te gaan hoe veranderingen in het voedingspatroon in het ene land ertoe zouden kunnen leiden dat zowel in binnen- als buitenland land wordt bespaard. Ze ontdekten dat rijke landen een "dubbel dividend" konden behalen door over te schakelen op gezondere, plantaardige diëten. De onderzoekers schatten dat tegen het einde van de eeuw bijna 100 miljard ton koolstofdioxide uit de atmosfeer zou kunnen worden gehaald, wat gelijk staat aan ongeveer 14 jaar wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de landbouw, door een combinatie van lagere uitstoot door vee en wilde planten die koolstof vastleggen terwijl land terugkeert naar zijn natuurlijke staat. Dit zou helpen voorkomen dat de planeet meer dan 1,5°C opwarmt.

Image
double climate dividend
Fig. 2. Een verschuiving weg van dierlijke producten, met name vlees, biedt de grootste kans voor verhoogde koolstofvastlegging via landbesparing en emissiereducties van het voedselsysteem zelf. De vermindering van vleesproducten zou slechts in geringe mate worden gecompenseerd door een verhoging van de plantaardige eiwitproductie.

Het is een opmerkelijke kans voor klimaatmitigatie, maar zou ook enorm ten goede komen aan de biodiversiteit, de volksgezondheid en meer.

Zie hier het nieuwsartikel van de BBC voor meer berichtgeving over het werk.

Auteurs: Laura Scherer en Paul Behrens, Universiteit Leiden, Nederland; Zhongxiao Sun, China Agricultural University, China;

Bron: https://www.nature.com/articles/s43016-021-00431-5

Bron van figuur 1: Foto door Brooke Cagle op Unsplash

Bron van figuur 2: https://www.nature.com/articles/s43016-021-00431-5