Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de biodiversiteit van zoetwatervissen en de rol die deze speelt in het ecosysteem

Image
vissen
Fig. 1. Vissen
2023-08-10

Klimaatverandering zou deze eeuw de grootste bedreiging voor de biodiversiteit kunnen worden. Toekomstvoorspellingen kunnen beleidsmakers bewust maken van de mogelijke gevolgen voor de biodiversiteit en een stimulans vormen voor de ontwikkeling van strategieën om deze gevolgen proactief te verminderen. Dit is vooral van belang voor zoetwaterecosystemen waarin het verlies aan biodiversiteit het grootst is.

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben de mogelijke impact van klimaatverandering op de functionele diversiteit van vissen in zoetwaterecosystemen in de hele wereld beoordeeld. Functionele diversiteit geeft de werking van het ecosysteem beter weer dan simpelere indicatoren zoals de telling van soorten. Afhankelijk van het opwarmingsniveau dreigt voor 6%–25% van de locaties wereldwijd een totaal verlies van functionele diversiteit uitgaande van geen verspreiding van vissoorten. Deze schatting vermindert tot 6%–17% uitgaande van maximale verspreiding. De wereldwijde hotspots van verlies aan functionele diversiteit liggen in de rivierbekkens van de Amazone en Paraná. Deze gebieden staan bekend om hun rijke biodiversiteit (Fig. 2). De impact op zoetwatervissen versnelt met een toename in klimaatverandering, dus tijdige vermindering is cruciaal!

Image
global maps
Fig. 2. Categorieën van verandering in functionele diversiteit bij opwarmingsniveaus van 1,5° C (a), 2,0 °C (b), 3,2° C (c) en 4,5° C (d), uitgaande van geen verspreiding van vissoorten. In de categorieën zijn drie aspecten van functionele diversiteit opgenomen: rijkheid (FRic), evenwichtigheid en divergentie. Deze kunnen contrasterende ruimtelijke patronen laten zien (geen verlies in FRic, winst voor twee, winst voor één).

Hoewel het beperken van de klimaatverandering gezamenlijke inspanningen vereist van verschillende belanghebbenden over de hele wereld, zijn veranderingen in levensstijl door individuele burgers ook belangrijk. Deze kunnen bijdragen aan het beschermen van de biodiversiteit. Het beschermen van de biodiversiteit zorgt ook voor het in stand houden van de levering van diensten door het ecosysteem, wat de samenleving weer ten goede komt.

Vergelijkbaar onderzoek naar de impact van klimaatverandering op functionele diversiteit zal binnen het project Horizon Europa ook worden uitgevoerd voor ecosystemen op het land en op zee BAMBOO.

Laura Scherer, Universiteit Leiden

 

Bron: Scherer, L., Boom, H. A., Barbarossa, V., & van Bodegom, P. M. (2023). Climate change threats to the global functional diversity of freshwater fish. Global Change Biology.

Bron van de afbeelding: Foto van Milada Vigerova op Unsplash

Figuur uit Scherer, L., Boom, H. A., Barbarossa, V., & van Bodegom, P. M. (2023). Climate change threats to the global functional diversity of freshwater fish. Global Change Biology.