Aankondiging nieuw wetenschappelijk artikel: (On)Toereikendheid van industriële decarbonisering om de CO2-voetafdruk van huishoudens te verkleinen naar een niveau dat overeenkomt met 1,5° C

Image
stacked bar graph
2024-01-24

#wetenschappelijk artikel; publicatie; tijdschriftartikel; levensstijlen; consumptie; decarbonisering

Met veel plezier kondigen we de publicatie aan van een baanbrekend wetenschappelijk artikel dat onderdeel is van het project EU 1,5°Levensstijlen. Als onderdeel van haar promotieonderzoek heeft Stephanie Cap toekomstige CO2-voetafdrukken van huishoudens berekend onder een optimistisch industrieel decarboniseringsscenario, waarbij veranderingen in levensstijl buiten beschouwing werden gelaten. Uit de resultaten blijkt een significante verkleining van de CO2-voetafdrukken van huishoudens, maar ook dat deze onvoldoende is om de doelstelling van 1,5 °C te halen. Om dit doel te bereiken is een gelijktijdige verandering in levensstijlen noodzakelijk.

De auteurs zijn Stephanie Cap, Arjan de Koning, Arnold Tukker, en Laura Scherer en de titel van het artikel is '(In)Sufficiency of industrial decarbonization to reduce household carbon footprints to 1.5°C-compatible levels'. Het gaat over het essentiële dwarsverband tussen technologische vooruitgang en veranderingen in levensstijl bij het beperken van klimaatverandering.

Technologische verandering alleen is niet voldoende om beneden de 1,5 °C te blijven

In het artikel worden scenario's onderzocht waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 °C. In deze scenario’s wordt de invloed van veranderingen in levensstijl, die vaak over het hoofd gezien wordt, afgezet tegen de invloed van technologische vooruitgang. Het scenariomodel is gebaseerd op een wereldwijde aanbod- en gebruikstabel uit EXIOBASE en schetst de ontwikkeling van de voetafdruk van huishoudens in 2030 en 2050, waarbij de focus ligt op de EU-27. Uit het onderzoek blijkt dat technologische verandering kan zorgen voor een significante emissiereductie, maar dat de doelstelling van 1,5 °C hiermee niet gehaald wordt. In 2030 zitten acht EXIOBASE-regio's, waaronder drie EU-27-landen, op basis van uitsluitend technologische vooruitgang op een traject van 1,5° C. Tegen 2050 voldoet naar verwachting echter geen enkel land aan de 1,5° C-doelstelling.

De urgentie van verandering in levensstijl

In de EU-27 benadert de gemiddelde overschrijding van de voetafdruk van huishoudens 2,2 tCO2e/cap in 2030 en 3,1 tCO2e/cap in 2050. Hieruit blijkt dat veranderingen in levensstijl van het hoogste belang zijn. Op wereldschaal zijn de overschrijdingen in vergelijking minder groot. Dit vraagt om een holistische benadering. De resultaten benadrukken de urgentie van een paradigmaverandering in de levensstijlen van huishoudens om de beoogde beperking van klimaatverandering zoals beschreven in de Overeenkomst van Parijs te bereiken.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat uitsluitend vertrouwen op technologische verandering ontoereikend is, maar ook dat verschillende wegen naar verandering in levensstijl noodzakelijk zijn. 

Het volledige artikel is hier te vinden: link naar het artikel

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in het project EU 1,5° Levensstijlen en de meest recente onderzoeksresultaten via bijvoorbeeld onze Nieuwsbrief.